De 12 juletips – #11: Panorama er mange ting

På den ellevte dag i julen fotografikurser mig gav – et panorama
tre billeder sammen
husk billeddybden
læs manualen
kend objektivet
en fast brændvidde
fem store brag
stå tidligt op
læg dig ned
fjern farverne
og fyld billedrammen helt ud

Mange kender til panoramaer til at lave lange landskabsbilleder. Men samme teknik kan bruges til mere og andet. Og det kræver ikke at man tager mange billeder. Tit er to, tre eller fire nok.

Det her tip kræver at man har adgang til et stykke software der kan lave panoramaer – personligt bruger jeg Photoshop, men ved at Photoshop Elements har samme funktionalitet. Som med sidste tip er der mulighed for, hvis man ikke ved om det er noget for en, at hente begge programmer i en 30 dages trial.

Men nok om det. For det her handler mere om det vi kan bruge panoramafunktionen til. For der ligger nogle gemte muligheder, som vi sjældent udnytter. Nemlig at lave minipanoramer, og kombinere f.eks. fire billeder til at skabe et større hele.

Se de fire billeder herunder. De er taget håndholdt med en 50mm siddende på torvet foran bygningen. Jeg kunne umuligt komme på lang nok afstand med min 50mm til at fange hele bygningen, men istedet for kunne jeg tage disse fire billeder.

Hver især er de ikke specielt interessante, men tilbage på hotelværelset kunne jeg så hive dem ind i først Lightroom og så eksportere med “merge to panorama in Photoshop” – og vupti. Så er resultatet som herunder. Funktionen i Photoshop er stort set automatisk – og skræmmende god.

De fire billeder kombineret

De fire billeder kombineret

Det er en god måde at fange de mere storslåede scener som man bliver sat overfor – især når man rejser. Og det kan gøres som det ses herover ved at kombinere to i bredden og to i højden. Man kan også kombinere bare to i bredden og på den måde få nogle fantastiske resultater. Eller man kan, som herunder, kombinere tre i højden for at fotografere en særskilt høj domkirke.

aarhus_pano-Fordelene er mange. For det første bliver man i stand til at fange store bygninger eller scenerier der ligger udenfor kapaciteten af ens objektiv. Og man får nogle vanvittigt detaljerede fotos. Originalen af Aarhus Domkirke herover er på 4362*6744 pixels. Det er næsten 30mp – og det er optaget med mit Fuji X100s der tager 16mp billeder.

Der er nogle ting man skal huske når man vil gøre det her:

  • Planlæg først. Kik gennem søgeren og afgør hvad du skal have med, og find ud af hvor mange billeder du skal bruge. Der skal være en del overlap på billederne hvis du vil være sikker på at du fanger dem
  • Kør manuel – hvis du kører automatisk risikerer du at billederne bliver eksponeret forskelligt. Det er ufedt når de skal sættes sammen
  • Steady hands – når du tager dem så prøv at bevæge hænderne kun så lidt som muligt for ikke at lave for store skift i billedfladen. Det kan ikke undgåes at du kommer til at gøre det lidt, men begrænsning er godt

Naturligvis bliver de endnu bedre hvis du har stativ på og kan gøre det meget mere kontrolleret. Men når vi taler om sammensætninger af op til fire billeder er det ikke nødvendigt. Så kan du godt lære at gøre det i hånden.

Husk at du kan følge Fotografikurser.dk på Facebook og Google+, hvor du også kan stille spørgsmål.