De 12 juletips – #4: Den gyldne time

På den fjerde dag i julen fotografikurser mig gav – stå tidligt op
læg dig ned
fjern farverne
og fyld billedrammen helt ud

Vi fortsætter vores juletips, og kan kun opfordre jer til at udnytte årstiden. For lige nu skal man ikke stå SÅ tidligt op for at få det smukkeste lys.

Man definerer den gyldne time som den periode fra solen er 5 grader under horisonten til 5 grader over horisonten – altså omkring solopgang og solnedgang. Grunden til at netop den time er så interessant er at lyset er utrolig smukt. Det er blødt og har en smuk farve. Oplagt er det naturligvis at bruge den gyldne time til at fotografere landskaber, men den kan bruges til mange typer af motiver. Prøv at tage turen ud i den tidlige morgen for at fotografere portrætter eller bygninger, gader eller noget helt femte. Den gyldne time kan bruges til utrolig mange ting.

Hvornår

Noget af det virkelig gode ved denne her årstid er, at solen ikke står så tidligt op. Lige nu starter den gyldne time omkring kl. 8, solen begynder at vise sig på himlen kl. 9 og den er 5 grader over horisonten kl. 10. Selv b-mennesker kan være med her. Og ved aftenstid er det også godt. Allerede 14.40 er solen 5 grader over horisonten, og den er helt nede 5 grader under kl. 16.30. For en gang skyld kan man fotografere i solnedgangen og stadig være hjemme i god tid til at lave aftensmad.

Til sammenligning er tidspunkterne den 28. juni:

  • Den gyldne time starter 3.30
  • Solen står op 4.30
  • Den gyldne time slutter 5.30
  • Om aftenen starter den gyldne time kl. 21
  • Solen går ned kl. 22
  • Det er helt mørkt kl. 23

Så det er altså lige nu. Især da vejrudsigten for de næste dage tyder på at vi får solen at se. Så kom ud og tag billeder i den gyldne time. Og husk stativet, for lukkertiderne kan godt blive lange.

Sådan finder du den gyldne time

Der er nogle gode måder at finde ud af hvornår den gyldne time er der. Min personlige favorit er The Photographers Ephemeris som fåes til IOS og Android, hvor man kan finde solopgang, solnedgang, månefaser og meget meget andet – på en hvilken som helst dato, og et hvilket som helst sted i verden. Virkelig godt når man skal planlægge en fototur (vi bruger den altid når vi planlægger vores fotowalks). Men der findes masser af apps som kan hjælpe – prøv at søge på “Golden Hour” på din smartphone eller tablet så dukker der helt sikkert noget op.

Du kan også finde oplysninger på websitet Golden-hour.com, hvor du kan planlægge en tur ud i det gyldne …

20121013-20121013-20121013-_DSC6924