Lightroom – nu også på iPad

Med den nyeste opdatering af Lightroom, LR 5.4, er der kommet helt nye muligheder for os der gerne vil have billederne med på farten. For nu kan Lightroom synkronisere collections og gøre det muligt at se, og redigere, på en iPad.

Selvom man kan få en iPad med stor kapacitet er det ikke realistisk at man skulle gå rundt med alle sine RAW-filer på ipad’en. Det er den, trods alt, heller ikke kraftig nok til at kunne håndtere. Men mindre kan gøre det, og med den nyeste opdatering af Lightroom er vi pludselig kommet noget tættere på at kunne tage tingene med os.

Det starter i Lightroom på computeren – PC eller Mac. Her kan man nu markere en collection og få den til at blive synkroniseret til “Lightroom mobile”. Derefter vil Adobe bruge sin Creative Cloud løsning til at lægge JPG-udgaver af billeder ud i skyen. Næste skridt er så at hente app’en Lightroom på iPad’en. Den koster ikke noget, men for at den kan bruges til noget skal man have et abonnement på Creative Cloud (det koster for tiden 100 kr. om måneden for Lightroom + Photoshop – det er altså billigt).

Når man har hentet app’en og logget på kan man finde sine collections, og se billederne direkte på ens iPad.

Fuldskærmsvisning af et billede - bemærk EXIF-data + histogram (tryk for at se det i stor størrelse)

Fuldskærmsvisning af et billede – bemærk EXIF-data + histogram (tryk for at se det i stor størrelse)

Nede under billeder er der så en række valgmuligheder, som giver en mulighed for at lave simple redigeringer af billedet. Som man ser herunder kan man stort set alt det man kan i “Basic”-panelet i Develop-modulet på Lightroom. Altså ændre kontrast, farvemætning, eksponering, hvidbalance etc.

F.eks. kan man ændre hvidbalance på billedet

F.eks. kan man ændre hvidbalance på billedet

Desuden kan man sætte flag på billederne, ændre beskæringen eller man kan lægge anvende et stort antal presets til at lave nogle hurtige redigeringer af billederne.

Presets

Presets

Og hvad så? Her kommer så det smarte. For når man har lavet sine redigeringer så kan man trykke “sync” og så overfører Lightroom til iPad alle ens justeringer til skyen – og næste gang man åbner kataloget på sin PC eller Mac vil ændringerne blive synkroniseret og man kan se dem direkte på computeren, hvor ens RAW-filer befinder sig.

Det betyder kort sagt at man kan sidde næsten hvorsomhelst med sin iPad og lave grundlæggende redigering af billederne – uden at man skal have besværet med at slæbe rundt på RAW-filerne. Smart hvis man f.eks. har været på et job og lige vil gennemgå billederne, give dem flag, ændre hvidbalance og måske beskære dem før man kommer hjem og kan gå i gang med det mere grundige redigeringsarbejde. Man kan også sidde hos en kunde og gøre det – eller bruge app’en til at vise et slideshow af billederne fra et shoot.

Endelig kan man også gemme et billede direkte fra App’en på iPad og f.eks. bruge det på Google+, bruge andre redigeringsprogrammer på iPad (f.eks. Snapseed) eller måske lægge det på Instagram.

Jeg er pludselig blevet lidt mere glad for min iPad – og for mit Lightroomabonnement. Det her kan jeg rent faktisk se mig selv bruge.

Samtidig med dette har Adobe også lanceret en browser-version. Der kan man ikke redigere, men man kan se sine synkroniserede samlinger. Den er på lightroom.adobe.com

Se Adobes præsentationsvideo - klik herover

Se Adobes præsentationsvideo – klik herover

Husk at fotografikurser.dk også holder kurser i brug af Lightroom – se efter kurserne på forsiden eller tilmeld dig nyhedsbrevet for at få besked om hvornår det er næste gang.

[gp-comments]