Affinity Photo til iPad – om billedredigering på farten

Lige siden Steve Jobs holdt den allerførste iPad op på scenen tilbage i 2010 har drømmen levet. At vi kunne redigere vores billeder på iPad, og helt droppe at have en Mac eller en PC i vores workflow. Og lige siden dengang har det været en fantasi. Indtil nu. Måske.

På WWDC i juni 2017 præsenterede Tim Cook, der har taget over fra Steve Jobs hos Apple, det nye styresystem til iPad og iPhone (IOS 11), to nye udgaver af iPad Pro og viste programmet Affinity Photo med et løfte om, at nu kan man lave professionel redigering på iPad, som man kan på PC / Mac. Er vores ventetid ovre? Kan vi faktisk nu redigere på en iPad på samme måde som på en “rigtig” computer?

Affinity Photo – et overblik

IMG_1290Svaret på spørgsmålet kommer jeg tilbage til. Men der er ingen tvivl om at med Affinity Photo er vi kommet et stort skridt videre – for ingen fotoredigeringsapps har været i nærheden af denne grad af kompleksitet.

Det kan så også ses på de krav som Affinity stiller til den iPad de kører på. Hvis ikke man har en iPad Pro (alle størrelser), en iPad Air 2 eller en iPad (2017) så kan det slet ikke køre. Så hvis du har en gammel iPad Air – eller måske en iPad Mini – liggende i skuffen så kan den godt blive liggende.

Næste barriere er prisen. For hvis du har en iPad der kan køre det bliver du nødt til at købe det. Og lige nu er det på tilbud til 169 dkk. Det er mange penge for en app. Vi kan diskutere om det er FOR mange penge, men der er ingen tvivl om at prisen vil være en barriere for mange. Men jeg vil gerne forsvare dem lidt her. For Affinity Photo er ikke en almindelig app.

For de 169 dkk får du en app som i funktionalitet er så tæt på Photoshop, som du næsten kan forestille dig. Her genfinder du langt størstedelen af de værktøjer, som du kender fra Photoshop – men nu tilgængelige på en iPad. Dodge / burn, selektioner, lag, lagmasker, penselværktøj, blyant, farvekorrektion, s/h-konvertering, RAW-konvertering, liquify, tonemapping og meget mere. Og det virker faktisk.

Der er, naturligvis, en vis indlæringskurve i et program af en sådan kompleksitet. Selv hvis du er vant til Photoshop så skal du vende dig til den nye måde at køre tingene på – de nye betegnelser for gammelkendte funktioner. Heldigvis kommer programmet med en række af videotutorials der gennemgår forskellige funktioner og brugsscenarier. Det hjælper meget. Men forvent ikke, at du kan hente programmet og være helt oppe og køre på 10 minutter. Så nemt er det bare ikke.

Helt overordnet, og det her er en anmeldelse og ikke en manual, så er Affitiny organiseret ind i det de kalder “Personaer”. Det er det som vi i andre programmer ville kalde moduler. Der er en Develop-persona (til RAW-konvertering), en Photo-persona (til redigering, filtre, lag etc,), en Selection-persona til maskering og selektion, en Liquify-persona til avanceret manipulation med overfladen og en Tone-mapping-persona til HDR-billeder og til at trække mere ud af højlys og skygger.
Når først du har forstået det med personaer så er det egentlig ret nemt, men man skal vænne sig til, at man hele tiden skal trykke “accept” for at få den til at gemme ændringer. Egentlig ikke så forskelligt fra at skulle trykke OK i Photoshop, men da en handling som forvirrede mig lidt i starten.

Nu med Apple Pencil

Jeg kører Affinity på min iPad Pro fra 2015 – og er ret imponeret. Den importerer uden problemer min 42mp RAW-fil fra mit Sony A99II og kan arbejde med den uden at tabe pusten. Der er lidt ventetid når jeg går fra Develop til redigering, men det er forventeligt med en fil i den størrelse. Men når først filen er konverteret og jeg arbejder med den i programmet foregår det uden følelsen af lag.

Indtil videre er det svært at komme med grunden til, at Affinity Photo skulle være bedre end Photoshop på min Macbook Pro. Men der er to grunde til, at det alligevel er interessant for mig:

  • Jeg har min iPad i min fotorygsæk – der er ikke plads til min Macbook
  • Jeg kan bruge min Apple Pencil i Affinity Photo

Og ja. Det er sgu lidt cool at kunne sidde på en cafe og redigere et billede på iPad. Men det er ikke noget som ændrer mit liv. Men det at kunne arbejde med redigering på pixel-niveau med min Apple Pencil (Apples iPad-stylus til iPad Pro) direkte på skærmen …. det er altså fantastisk. Min præcision med blyantsværktøjet til at lave en klippesti er faktor 10 bedre med Apple Pencil end den er med mus – eller for den sags skyld med min Wacom Intuous. For at få samme oplevelse skulle jeg formentlig slippe næsten 10.000 for en Wacom Cintiq. Men så kommer computeren jo oveni. Og set i det lys er en iPad Pro jo næsten et godt tilbud.

Billeder ind – og billeder ud

Indtil videre er alt jo godt, og det kunne det også være, hvis ikke det var fordi Affinity Photo kører på en iPad. Og en iPad har noget, helt fundamentale, problemer i forhold til dens behandling af filer. En iPad har ikke nogen “file explorer” som vi kender det fra Windows og MacOS. På en iPad ligger præsentationer i Keynote, dokumenter i Pages, regneark i Numbers og lydfiler i Garageband. Hvilker er super smart og fint, hvis det er det eneste program man skal bruge dem i. Men …. sådan er det jo bare ikke. Fx vil jeg gerne kunne arbejde med billeder i Affinity Photo.

Og her kommer så problemerne væltende ind over os. De problemer som gør at svaret på det første spørgsmål kommer til at blive et “nej” for de fleste af os – eller i det mindste et “måske”. Fordi iPad’en dikterer et latterligt workflow for fotografer. Når jeg skal redigere en RAW-fil i Affinity skal jeg:

  1. Sætte SD-kortet i min Lightning-til-SD-kortælser dongle eller kameraet til mit Camera Connection Kit
  2. Importere RAW-filerne til Apple Photos – den indbyggede fotoapp i IOS. Det tager SINDSSYGT lang tid selvom man er på en iPad Pro og har et hurtigt SD-kort
  3. Åbne Affinity Photos – og vælge “Åben fra Photos”
  4. Importere RAW-filen fra Photos til Affinity

IMG_1292Det er, som minimum, to skridt for meget. Jeg burde bare kunne sætte kortet i, åbne Affinity og vælge “Åben fra SD-kort” og så vælge hvilket billede på kortet jeg ville arbejde med. Det er ganske enkelt mere besværligt end det burde være.

Den anden vej går det bedre. Jeg kan uden problemer eksportere i praktisk taget hvilket som helst format – JPG, PSD, TIFF, GIF, PNG, EPS, PDF etc. Jeg kan endda konvertere mellem RPG og CMYK, hvis jeg har brug for det til tryk. Men – og her er igen et vigtigt men – da iPad ikke har et filsystem skal jeg enten eksportere til et sted i skyen: iCloud, Dropbox, Google Drive, Onedrive etc. – eller jeg skal dele til en app. Men det er et lidt mindre problem. For når jeg er kommet så langt at billedet er færdigt vil jeg sikkert gerne dele det ud til noget andet end min iPad.

Konklusion

Da Affinity lancerede var der adskillige alvorlige bugs. Fx kunne man ikke åbne RAW-filer uden at gemme dem i skyen, hvilket dataforbrugsmæssigt er fuldstændig absurd. Det er rettet. Og vi er stadig kun i en version 1.6.2. Desuden er IOS 11 ikke kommet endnu – og der skulle komme flere features som forbedrer produktiviteten (blandt andet en ny app til at håndtere filer).

Så kort sagt. Hvis du har en iPad der kan køre Affinity, og du har brug for at kunne redigere billeder på den så er det værd at give Affinity et skud. Især hvis du har en Apple Pencil og en iPad Pro. Godt nok er 169 dkk ikke billigt, men i forhold til funktionaliteten er det faktisk ret OK.

Affinity Photo er den første app på iPad, hvor jeg føler at jeg for alvor kan arbejde med mine fotografier uden at skulle gå på kompromis med kvaliteten. Men der er stadig nogle helt fundamentale udfordringer i at bruge en iPad som en computer. Alt for ofte skal man finde smarte udveje og listige tricks for at få det hele til at spille. Så selvom Affinity er fint, så kunne jeg ikke drømme om at sidde hjemme og bruge det. Der har jeg jo min gode stationære computer, og den er på næsten alle punkter bedre. Så det er og bliver en mobil løsning, hvis største force er at den er netop det. Mobil.

Men det er heller ikke helt skidt hvis man er på farten – og ikke gider medbringe sin computer.