De 12 juletips – #1: Gå tættere på og fyld rammen

På den første dag i julen Fotografikurser mig gav – fyld billedrammen helt ud

Nu starter fotografikurser.dk’s juleserie – “De 12 juletips”. På hver af de 12 juledage vil du få et tip, et trick eller en ide som kan gøre dit fotografi bedre.

Der er sikkert mange af jer der har fået fotoudstyr i julegave – og der er helt sikkert også mange af jer, som har taget en masse billeder juleaften. Og nu starter juledagene som for mange betyder muligheden for at komme ud og fotografere.

Det første tip er noget som vi allesammen skal lære. Det er som om den menneskelige hjerne forhindrer os i at gøre det intuitivt så derfor må vi tvinge os selv til at være bevidste om det. Og det er utrolig simpelt. Det handler om at gå tættere på.

Når jeg giver feedback til fotografer der lige er startet så er det uden tvivl det jeg må sige alleroftest: “Fyld billedrammen”. Når vi fotograferer skal vi sørge for at fotografiet er et samlet hele, og at motivet er det dominerende i billedfladen. Hvis vi skal fotografere en person så skal personen udgøre størstedelen af billedfladen.

D 47: I en andens øjne / In the eyes of another

Øvelse

Se på dine billeder. Se på hvad de forestiller, og se så på alt det som er med på billedet som ikke er en del af motivet. Er der en grund til at det er der? Giver det noget kontekst til hovedmotivet? Eller er det bare noget rod som kunne skæres væk? Kan du med fordel beskære billedet så du kommer ind til “kernen” af motivet?

Tag dit kamera med dig i dag. Forsøg at få taget nogle billeder af det du oplever i løbet af dagen. Og prøv så hele tiden at gå lidt tættere på. Fyld rammen ud med dit motiv, så der ikke er nogen distraktioner og du får brugt så mange af dine pixels til at beskrive motivet. Vær bevidst om det, og når du ser billederne igennem om nogle dage så stil dig selv spørgsmålet: “Kunne jeg være gået endnu tættere på?”

Husk at du kan følge Fotografikurser.dk på Facebook og Google+, hvor du også kan stille spørgsmål