De 12 juletips – #3: Flyt perspektivet

På den tredje dag i julen fotografikurser mig gav – læg dig ned
fjern farverne
og fyld billedrammen helt ud

Det tredje tip i vores serie har den yderligere fordel at du får lidt motion … 

SONY DSCHvem har sagt at det bedste punkt at fotografere fra er ca. 170 cms højde? Det er der formentlig aldrig nogen som har sagt, men alligevel så er 90% af alle billeder taget fra netop det højde. Ganske enkelt fordi det er der vores øjne sidder når vi står op.

Igen handler det her om at blive bevidst. I det første tip skulle vi blive bevidste om at fylde billedrammen. I det andet prøve at blive bevidste om brugen af farver (eller manglen på samme). Og nu handler det om at blive bevidst om hvilket perspektiv man vælger.

Der er meget få ting som ændrer din måde at fotografere på mere gennemgribende end når du begynder at variere perspektivet. Når du første gang forsøger at lægge dig ned og fotografere nedefra. Eller kravle op på en høj stige for at få et fugleperspektiv på tingene. Pludselig er linierne anderledes, lyset falder anderledes, og du begynder at se tingene på en ny måde.

Øvelse

Denne her øvelse er nem. Når du tager ud i verden i dag så forsøg dig med at fotografere på nye måder. Prøv at lægge dig ned på gulvet og fotografere nedefra. Især hvis du fotograferer dyr eller børn så prøv at være i øjenhøjde med dem. Se hvilken ændring det gør i dit billede.

Hvis du har et kamera med en skærm som kan vippes så kan du gøre det lidt nemmere for dig selv. Så kan du nemlig vippe den ud så du kan kigge ned på kameraet og ikke behøver at ligge fladt på maven for at gøre det. Men forsøg dig også med at ligge ned – for det at du har øjnene ned i den højde ændrer noget for dig.

Husk at du kan følge Fotografikurser.dk på Facebook og Google+, hvor du også kan stille spørgsmål