De 12 juletips – #6: Begræns dig selv med brændvidden

På den sjette dag i julen fotografikurser mig gav – en fast brændvidde
fem store brag
stå tidligt op
læg dig ned
fjern farverne
og fyld billedrammen helt ud

Det her er et rigtigt dogme-tip. Faktisk er der rigtig mange dogmetips blandt de 12 juletips. Fordi nogen gange giver begrænsninger bedre kreativitet. Det gælder også valg af brændvidde.

Når jeg møder kursister på det fotografiske grundkursus så har næsten alle et rigtig “all round” objektiv med. Sådan noget i stil med en 24-105mm. Nogen har endda købt en super-zoom som Tamron 18-270mm (den har jeg også købt, og der er ikke nødvendigvis noget galt med det objektiv). Men der er næsten ingen som har et objektiv med en fast brændvidde. Altså et uden at zoom bliver en mulighed.

De her tips skal ikke gå ud på at man skal storme ud og købe noget udstyr. For det bør ikke være nødvendigt. Men når det er sagt så vil en investering i et objektiv med fast brændvidde være en god investering for enhver fotograf der ikke ejer sådan et i forvejen. Det oplagte begynderobjektiv i den sammenhæng er 50mm f1.8. Den kan findes til virkelig billige penge, og til alle fabrikater. For det meste kan de findes til omkring eller under 1000 kr.

Men det her tip handler ikke om at skulle købe et objektiv – fokus her er på at bruge det. Det handler ganske enkelt om at arbejde med begrænsningen. Om at tage en beslutning om at virkelig at gå i dybden med en brændvidde, og et objektiv. At tage ud på en fototur og ikke have pakket andet end det ene objektiv – og hvis man ikke har en fast brændvidde så aftale med sig selv at man ikke må dreje på zoomringen.

Det du vil opdage er at du komponerer billederne anderledes. At du kommer til at se billeder på en anden måde når du ikke kan ændre perspektivet med et snuptag, men skal “zoome med benene”. Og så lærer du dit objektiv at kende. Alt for mange af os har objektiver liggende som vi måske kun bruger et par gange om året, og som vi derfor slet ikke kender særlig godt. Der er det en god start at lære med at kende brændvidden og vide hvad den kan gøre for din måde at tage billeder på.

Husk at du kan følge Fotografikurser.dk på Facebook og Google+, hvor du også kan stille spørgsmål

naturhistorisk--2