#fredagsbog – Årets Pressefoto 2013

Jeg sidder lige nu i toget på vej hjem fra København efter at have været ovre til kåringen af Årets Pressefoto 2013. Har lige siddet og nydt kataloget derfra … og det er et oplagt bud på denne uges #fredagsbog

Vinderen af Årets Pressefoto - Peter Hove Olesen (foto Adam Bindslev)

Vinderen af Årets Pressefoto – Peter Hove Olesen (foto Adam Bindslev)

Det er et flot katalog som indeholder samtlige nomierede til Årets Pressefoto. Konkurrencen uddeler priser i adskillige kategorier – og ialt bliver det til virkelig mange billeder. Det gør også at der er nogen billeder som får mere plads end andre – men overordnet set virker præsentation velvalgt og uden alt for meget “støj”. Det er billederne som er i centrum i bogen – som det bør være.

Vinderen af Årets Pressefoto blev Peter Hove Olesens fabelagtige billede af ødelæggelserne fra tyfonen Haiyan der hærgede Filipinerne i 2013. Et fantastisk billede der viser den ufattelige ødelæggelse fra oven – og som formår at fortælle det grafisk og alt andet end udpenslende. Et billede der får beskueren til at forstå hvor uforståelig en sådan katastofe kan være. Billedet pryder både omslaget af kataloget – og fylder en hel side inde i kataloget.

Jeg vil ikke her gennemgå samtlige nominerede og vindere – men vil dog fremhæve et enkelt billede som en personlig favorit. Nemlig Tor Birk Trads’ billede fra serien “ADHD – Dem de andre skal lege med” som vandt i kategorien “Bedste portræt”. Det er ganske enkelt, efter min mening, et helt fremragende fotografi der viser en sårbarhed, en forståelse for emnet og en nytænkning i sin billedfortælling. Som juryen skriver i kataloget: “ADHD er normalt en diagnose, man forbinder med støj og aktivitet, men her er det så stille stå stille, at man kun fornemmer en smule uro i drengens øje”. (Se billedet i artiklen på Information.dk)

Og her er det jeg vil fremhæve allermest omkring denne bog. Nemlig at der til hver eneste nominerede er juryens bedømmelse af serien – hvorfor det har vundet, hvad der er særligt – og i nogle tilfælde også en forklaring om hvorfor det ikke vandt. Det er sjældent at man får mulighed for at læse så velbegrundet og saglig fotokritik – kombineret med så godt fotografi. Det i sig selv gør det værd at få fat på årets katalog.

Bogen kan købes online hos Danmarks Journalist og Mediehøjskole (og lige nu koster den kun 98 kr. – det er virkelig fundet for de penge) – og man kan se udstillingen i Det Kongelige Bibliotek – Den Sorte Diamant.