#fredagsbog – Carsten Egevang – Life at the Edge og Grønland, Dyrenes og Menneskenes Land

Så sidder man her, og har lyst til at tage til Grønland. Og det er Carsten Egevangs skyld, for han har udgivet to flotte og inspirerende fotobøger om landet helt mod nord.

Carsten Egevang er biolog, og han arbejder på Naturinstituttet i Nuuk. Han er også fotograf. Og så er han historiefortæller, og fortæller i både tekst og billeder. Han har lavet to bøger om Grønland, og de er denne uges #fredagsbog (som altså burde hedde #fredagsbøger).

Grønland – Dyrenes og menneskenes land

egevang-3707“Grønland – Dyrenes og Menneskens Land” udkom i 2011 (og andet oplag blev trykt i 2012). Det er en solid og fysisk meget tung bog, trykt på godt papir. En virkelig fornøjelse at have i hånden.

Bogen er opdelt i tre overordnede dele

  • Dyrenes land
  • Menneskenes land
  • Fotografiets land

De to første afsnit er, som titlen på bogen også antyder, de to mest fyldige. De er inddelt i underkapitler, som fokuserer på forskellige aspekter af livet på Grønland. Det er f.eks. med et kapitel om snegåsen eller et om sæljagt. Her går bogen i dybden og beskriver emnet gennem både fotografi og tekst.

Det er et af de punkter hvor denne fotobog adskiller sig fra mange andre. Hvor mange fotobøger næsten ingen tekst indeholder, så fortæller Carsten Egevang både i tekst og billeder. Han giver os der ikke har været på Grønland en referenceramme til at forstå billederne og det de beskriver.

Dette kunne være en ulempe. Det kunne være et udtryk for at billederne ikke fortæller historien selv. Men det er det ikke. Det er godt. Det hjælper mig til at forstå, hvad det er for billeder jeg ser på. Og det fungerer kun af en eneste grund. Carsten Egevang skriver nemlig godt. Sproget er direkte og uprententiøst. Teksten er forøvrigt både på dansk og engelsk.

I “Grønland – Dyrenes og Menneskenes land” er billederne i farver. De veksler mellem smukke landskabsbilleder, billeder af dyrene, reportagelignende fotografier fra livet på Grønland og portrætter af de mennesker som lever der. Kvaliteten er virkelig høj, og man sidder tilbage og deler forfatterens glæde ved landet.

Life at the Edge – Et liv på Kanten

egevang-3708Billederne i “Grønland – Dyrenes og Menneskenes Land” er smukke. Men jeg må indrømme at det er “Life at the Edge” som for alvor har fanget mig.

“Life at the Edge” handler om livet i Ittoqqportoormiit (tidligere kendt som Scorebysund). Hvor den første bog tager os med rundt på Grønland, så er dette en fotografisk udforskning af livet et helt specifikt sted.

Bogen består udelukkende af fotografier i sort/hvid, og skildrer gennem disse både mennesker og landskaber i dette nordøstlige hjørne af Grønland.

Billederne er hårde. De er efterbehandlet med høj kontrast – det sorte er knaldsort (og der er meget af det) og det hvide er helt hvidt. Skyggerne er sorte – selvom det er sneklædte landskaber. Det er en mørk bog.

Man skulle også tro at emnekredsen er mørk. Men det er den ikke. Når man først åbner bogen kan man nemt forfalde til at synes det er trøsteløst og meget socialrealistisk. Men så kommer man ned i billederne og i teksten, og kan mærke hvordan Ittoqqportoormiit er kommet under huden på Carsten Egevang.

Der er meget mindre tekst i “Life at the Edge”, men det lykkes at fange stemningerne i billederne. Et smukt billede af en lille dreng ved en vindue ledsages f.eks. af teksten:

“Jørgen på 1 år er barnebarn af en af byens mest driftige erhvervsfangere. Når bedstefar klargør hundene for at tage på fangstrejse, står Jørgen som regel i vinduet og vinker farvel”

Så kort kan det siges – faktuelt og poetisk.

Life at the Edge er en fremragende bog. Intet mindre.

Carsten Egevangs website kan man købe begge bøger, og der er også her gallerier, hvor man kan se en del af billederne.

[gp-comments]