#fredagsbog – Rudy Hemmingsen – Faxe Kalkbrud

Kalken i Faxe Kalkbrud er 63 millioner år siden, og man begyndte at bryde kalk i 1200-tallet. Set i det lys er et år ikke længe, men som fotografisk projekt rummer et år utrolige muligheder. De er indfanget i den omfattende, og meget smukke, bog af Rudy Hemmingsen og Jesper Milan.

DSCF3607Gennem et år besøgte fotografen Rudy Hemmingsen Faxe Kalkbrud for at fange de særlige stemninger, landskaber, detaljer og mennesker som findes på dette helt unikke sted. Alle hans billeder er samlet i bogen “Faxe Kalkbrud” som er udgivet af Østsjællands Museum.

Bogen er simpelt sat op, men det skal ikke opfattes som en kritik. Den består stort set udelukkende af billeder på højre side af opslaget – suppleret med en titel på venstre side. Hvert billede får dermed et opslag og bliver ikke overdøvet af noget andet. Imellem de forskellige kapitler i bogen er der korte tekster skrevet af Jesper Milan der er palæontolog og museumsinspektør på Geomuseum Faxe.

Bogen er inddelt i kapitlerne:

  1. Faxe Kalkbrud
  2. Vinter
  3. Forår
  4. Sommer
  5. Efterår
  6. Produktion
  7. Kalkovnen
  8. Geomuseum Faxe

Som man måske kan læse ud af den oversigt går den meget systematisk til værks. Hver af de fire årstider beskrives gennem smukke landskabsbilleder der viser hvordan årstiderne skifter i kalkbruddet og ændrer udtrykket. Det er store vidvinkelskud ud over kalkbruddet – suppleret af få detaljeskud af f.eks. is der bryder i søerne.

De mere tematiske afsnit: Produktion, Kalkovnen og Geomuseum Faxe, fokuserer på sporet af menneskene i kalkbruddet – de store maskiner, gløden fra ovnen og arkitekturen omkring museet.

Det er, som sagt, en virkelig flot bog. Men når det er sagt så kræver den måske at man interesserer sig særligt for Faxe Kalkbrud – eller for denne type landskabsfoto. Kvaliteten af billederne er i top – de er utrolig smukke. Men jeg må indrømme at jeg mangler et eller andet særligt. Det er ikke en bog som sætter sig i kødet og giver mig dyb eftertanke. Det er en æstetisk bog – hverken mere eller mindre.

Det er betegnende for bogen at der kun er et eneste billede med en person på – det hedder “Manden og maskinen” og er i afsnittet om Kalkovnen. Jeg savner mennesker i denne bog. Ville gerne se mere til dem, og havde gerne byttet et par af landskabsbillederne for dem. I det hele taget ville jeg gerne se lidt flere i serierne Produktion og Kalkovnen, og så undværet et par af dem i de kronologiske afsnit, hvor en del af dem er ret ens. Flotte – men ens.

Hvis man interesserer sig for Faxe Kalkbrud – eller man elsker den type af landskabsfotografi – så er det en meget anbefalelsesværdig bog. Og det er dejligt at se at Østsjællands Museum og Stevns Brand Fond investerer i at få udgivet denne type af bøger. Den kan købes på museets hjemmeside.