#fredagsbog – Stephen Shore – The Nature of Photographs

Denne bog beviser, at det ikke er mængden af ord som gør en bog god. Det er kvaliteten af ordene som flytter noget.

stephen_shoreI 1992 blev Stephen Shore udnævnt til leder af fotografiafdelingen på Bard College i New York. Her havde han en forelæsningsrække under titlen “Photographic Seeing”. Det er på baggrund af denne forelæsning, at han i 1998 skriver bogen “The Nature of Photographs” der er ment som en introduktion til analysen og forståelsen af fotografiet som medie.

Det er en meget minimalistisk bog, som består af små tekststykker med tanker om fotografi – og illustreret med en bred vifte af fotografiske genrer, og fotografier fra mange forskellige tidsperioder.

Shore analyserer fotografiet igennem tre forskellige niveauer.

  • Det fysiske niveau (physical level)
  • Det beskrivende niveau (depictive level)
  • Det mentale niveau (mental level)

Det fysiske niveau handler om fotografiet som fysisk produkt. Fotografiet på tryk. Fotografiet på skærmen. Hvordan fotografiet fungerer som objekt, og hvordan det objekt bliver en repræsentation af motivet.

Det beskrivende niveau handler om at forstå fotografiet som proces. Shore her en forståelse af fotografiet som en række af, mere eller mindre bevidste, valg. At have forståelse for synsvinklen, for fotografiets ramme / grænse, for opfattelsen af dybde og fokus og forståelse for den tid du registrerer i dit fotografi. Det handler helt grundlæggende om at forstå fotografiet som et sprog, og om, som vi ofte taler om her i fotografikurser.dk, at blive en bevidst fotograf og en bevidst beskuer af fotografiet.

Det mentale niveau handler om hvordan fotografiet virker på beskueren, og hvordan man som fotograf arbejder med det beskrivende niveau og sammenstiller det med det man ønsker at fortælle. Det man vil opnå med fotografiet. Det er den kunstneriske fordring til fotografen og et råb om at tage fotografiet alvorligt som kunstnerisk medie.

En hurtig bog som tager lang tid at læse

Hvis man bare ser på teksten i bogen så er den hurtigt læst. Der er ikke ret mange ord i denne bog. Men den er kollosalt udfordrende at læse, og da jeg genlæste den for nylig læste jeg den først fra ende til anden – for derefter at starte forfra og læse den to gange mere. For virkelig at få den ind under huden. Den er fyldt med citater som man tager med sig, og som kan hjælpe fotografen til at forstå hvad fotografiet er, hvad det kan, og hvorfor vi aldrig bliver “færdige”.

Et af mine yndlingscitater fra bogen indrammer ganske godt tankerne om fotografen som den bevidste skaber:

Photography is inherently an analytical discipline. Where the painter starts with a blank canvas and builds a picture, a photographer starts with the messiness of the world and selects a picture.”

Bogen er blevet opdateret flere gange, senest i 2007, men svæver nærmest frit i tiden. Det er ikke en bog som går op i det tekniske og teknologiske. Det er ikke en bog som kan blive forældet. Så længe vi skaber fotografier – så længe vil “The Nature of Photographs” være relevant for os.

Uomgængelig og meget anbefalet!

Interview med Stephen Shore på Vice.com

#Fredagsbog er Fotografikurser.dk’s boghjørne. Her vil vi skrive omtaler af bøger – gamle og nye – danske og udenlandske. Hvis du kender til en fotografibog (måske har lavet en selv) så kontakt os her på siden, på Twitter, på Google+ eller på Facebook.