#fredagsbog – Steve Simon: The Passionate Photographer

Steve Simons bog “The Passionate Photographer” er sådan en bog jeg rigtig gerne vil holde af. Det er en dybt charmerende bog. Det er en inspirerende bog. Og det er en bog, som ikke rigtig kan beslutte sig for, hvem den skal tale til.

DSC07647Lad mig sige det lige fra starten. Det er ikke nogen dårlig bog. På ingen måde. Det kan godt være der er dele af denne anmeldelse, som lyder kritisk, men jeg vil gerne anbefale bogen til alle som arbejder med fotografiske projekter af den ene eller anden art. For der er virkelig gode ting at hive ud af den.

The Passionate Photographer er sat op i ti afsnit, ti skridt, som tager dig gennem processen til at blive “great”, som undertitlen lover. Hvert afsnit slutter med en praktisk øvelse, som man kan udføre på sin vej mod at blive en bedre fotograf. De ti afsnit dækker følgende emner:

  1. At finde emnet for sit projekt
  2. At få styr på kamerateknikken
  3. Arbejdet med kompositionen og lære at give sig tid til at fotografere
  4. At være i “the zone”
  5. Arbejdet med portrætter i det fotografiske projekt
  6. Om at se lyset og følge lyset
  7. Om at udvælge de bedste billeder
  8. Om selvkritik
  9. At sætte mål for sit fotografiske liv
  10. Deling af billeder – især online

Her kommer så det første problem. For det virker som om Steve Simon besluttede sig for at undertitlen til bogen skulle være “10 steps towards becoming great”, før han havde skrevet den. Og det medfører at der er nogle af de her afsnit som er temmelig tynde, hvor andre er gode og fyldige. Helt kort fortalt så mister bogen pusten hen mod slutningen, hvor den overgiver sig til løs managementfilosofi om at sætte mål, og betydningen af det i forhold til at opnå noget. Og afsnittet om at dele billeder online, blandt andet om Twitter og Facebook, virker i bedste fald forældet i dag. Og det havde slet ikke være nødvendigt. Kort sagt kunne bogen sagtens have heddet “8 steps towards becoming great”, og ingen havde savnet de sidste to.

For når Steve Simon er god, så er han god. Første afsnit om at finde sin inspiration og sit emne er fremragende. Afsnittet om komposition og tid er også virkelig godt. I det hele taget så kommer bogen op og lette når der tales om den fotografiske proces, om inspiration, om kontakt med de mennesker man fotograferer og strukturen på det fotografiske projekt. Afsnittet om at udvælge de bedste billeder er også virkelig godt – og det er en proces som vi er mange der har brug for at blive støttet i. Her er der metode om omtanke.

Der hvor bogen irriterer mig er når den bliver teknisk. For der er steder, hvor Steve Simon synes han skal tale om kamerateknik. Og på de steder bliver jeg oprigtigt i tvivl om hans målgruppe. Her bliver det hele temmelig basalt. Det handler om at skyde på blændeprioritet, at bruge RAW-format og bruge Auto ISO eller lade være. Ikke at der ikke er gode tanker i det, for det er der, men det er bare på et ret grundlæggende niveau.

Det skal dog ikke ændre på, at The Passionate Photographer er en god bog. Den er skrevet af en mand som er nede på jorden, og virker derfor meget mere tilgængelig end f.eks. Dan Winters “Road to Seeing” som jeg har skrevet om tidligere. Den er illustreret med Steve Simons egne billeder – dels fra hans karriere som fotojournalist, og dels fra hans fotografiske projekter. Alene hans billeder fra det republikanske partikonvent i 2008 er bogen værd. De er virkelig fremragende.

Læs mere om Steve Simon og hans bog på thepassionatephotographer.com

[gp-comments]