#Fredagsbog – Understanding Exposure

Jeg elsker fotobøger – og køber mig fattig i dem. Både de tekniske, de kunstneriske, de mærkelige og de kedelige. Bøger er en god måde at se på billeder, og lære mere om billeder. Hver fredag vil jeg derfor skrive en artikel under overskriften #fredagsbog, hvor jeg omtaler en af dem. Det kan være nyt eller gammelt, dansk eller udenlandsk. Og jeg starter med en af dem som har betydet meget for mit fotografi – nemlig Bryan Petersons: “Understanding Exposure”.

"Understanding Exposure" af Bryan Peterson

“Understanding Exposure” af Bryan Peterson

“Understanding Exposure” udkom første gang i 1990 – og er senere blevet udvidet og revideret i 2004 og 2010. Men grundstammen er stadig bogen fra 1990 … og det er godt. Den er skrevet af Bryan Peterson – fotograf og underviser – kendt for sit viltre hår og smittende entusiasme blandt andet på Adorama TV på YouTube.

“Understanding Exposure” handler, som titlen siger, om eksponering. Den handler ikke om noget som helst andet. Det er en grundig, meget grundig, gennemgang af hvad blænde, lukkertid og ISO betyder – og hvordan man kan bruge det i sit fotografi. Den er delt i følgende overordnede kapitler:

  1. Defining Exposure
  2. Aperture
  3. Shutter Speed
  4. Light
  5. Filters, special techniques & flash

Den indholdsfortegnelse siger ret klart hvad man kan forvente. Dette er altså ikke en bog, hvis du ikke ved hvordan dit kamera virker. Det er bogen du skal bruge efter du har været på Fotografisk Grundkursus hos os (se i butikken for at finde næste gang du har den mulighed) – og så gerne vil have slået begreberne helt fast.

I hvert kapitel gennemgår Bryan Peterson begreberne, og kommer derefter med en lang række af eksempler, tips og tricks. Hvert eneste af bogens billeder er forsynet med en grundig beskrivelse af hvorfor der er foretaget de valg som der er foretaget – og med data for kamera, objektiv, blænde, ISO og lukkertid. Meget pædagogisk.

I 1990 var der ikke noget der hed digitale spejlreflekskameraer (Nikon D1 kom først i 1999), og det betyder også at en meget stor del af bogens eksempler er skudt på film – og på 100% manuelle indstillinger. Det betyder også at teksten i det store hele ikke forholder sig til eksponeringsprogrammer og den slags. Det er en bog som insisterer på kun at handle om eksponering og lys. Til gengæld gør den det grundigt.

“Understanding Exposure” kan virkelig være en øjenåbner. En bog som tager fotografiet som håndværk alvorligt, og som gør det klart, at hvis man virkelig vil blive bedre til at fotografere skal man lære de tekniske grundbegreber. At forståelse for blændetal, lukkertid og lys er det essentielle udgangspunkt for at løfte sit fotografi i en ny retning. Når man har de redskaber på plads kan man for alvor begynde at være kreativ.

Naturligvis er der dele af bogen som er bedre end andre. Afsnittet om HDR er f.eks. ret ligegyldigt, men det fylder også kun lidt. Det er de første kapitler – om blænde, lukkertid og lys – der virkelig batter.

Tagged on: