Hvad er nyt i Lightroom CC / Lightroom 6

Omsider kom den nye udgave af Lightroom – og den har to navne! Hvis man abonnerer på Adobes Creative Cloud, og betaler et fast beløb hver måned, så hedder den Lightroom CC. Hvis man hellere vil eje sin software kan man også godt købe den – så hedder den Lightroom 6. Den vigtige forskel på de to er, udover prismodellen, at Lightroom CC indeholder funktioner der fungerer i “skyen” – blandt andet muligheden for at redigere billeder på sin iPad / iPhone / Android-telefon.

Hastighed

barcelona-Den vigtigste forskel på Lightroom CC / 6 og de tidligere udgaver er at Lightroom nu gør brug af computerens grafikkort til at understøtte billedbehandlingen. Det er noget som Adobe har gjort i Photoshop og Premiere Pro længe, og hvis man sidder på en computer med et hurtigt grafikkort så gør det virkelig en forskel. På min stationære computer kunne jeg i Lightroom 5 godt opleve en svag “tøven” når jeg scrollede gennem store mængder af billeder eller skiftede fra katalog til fremkaldelse. Ikke mere. Det er fuldstændig flydende. Meget stor forbedring – og rart at få udnyttet den hardware man har investeret i.

Indbygget HDR

Den forbedring som nok får mest opmærksomhed er muligheden for at lave HDR direkte i Lightroom. Og det er også smart, men lad os få det sagt fra starten – det her får ikke HDR-entusiasterne til at smide Photomatix ud. Det er meget begrænset, hvad man kan lave med den – men den er, som du kan se i videoen herunder, et udemærket værktøj til at skabe billeder med lidt større dynamisk spændvidde.

Panoramaer

Den anden “Photo merge” funktion der er kommet med Lightroom CC er muligheden for at lave panoramaer ved at kombinere flere billeder sammen til et. Heller ikke her er det specielt avanceret det man kan lave – men til forskel fra HDR så er det egentlig også det man gerne vil have når man skal lave et panorama. Man vælger ganske enkelt de billeder man vil kombinere, trykker Photo Merge -> Panorama. Og vupti. Panorama skabt – endda i DNG med fuld bitdybde. Det er ret fedt.

Ansigtsgenkendelse

Det her er en feature som vil tiltale nogen – og som vil efterlade andre ganske kolde. Men nu har Adobe fået indbygget ansigtsgenkendelse som vi kender det fra Picasa og iPhoto. Tager man mange familiebilleder – eller har man faste kunder som man fotograferer igen og igen – så kan det vise sig at være en virkelig praktisk funktion. Og i min første test vil jeg sige, at det ser ud til at virke ganske fortrinligt.

Filter brush

I mit arbejde med Lightroom bruger jeg især Radial Filter hele tiden. Og i den nye udgave af Lightroom er der et par vigtige forbedringer. For det første er der kommet et overlay som viser, hvor filteret fungerer. Det gør det meget nemmere at tilpasse størrelsen og formen af cirklen til motivet. Men endnu vigtigere er der kommet en justeringspensel som gør at man kan fjerne effekten fra de steder, hvor den ikke skal være – og tilføje den de steder hvor den skal.

Slideshows der ikke sucks (helt så meget)

I Lightroom 5 var der mulighed for at lave slideshows – men de var ret kedelige. Der er kommet klare forbedringer, men lad mig være ærlig … det er stadig ikke godt nok.

De nye muligheder giver dig muligheden for at lave pan-og-zoom inde i billederne for at skabe lidt mere dynamik, og du kan sætte programmet til at tilpasse slideshowet til rytmen i musikken. Det er helt klart bedre, men du kan stadig ikke bestemme forskellig varighed for enkelte billeder. Du kan heller ikke lave indtalte kommentarer til enkelte billeder og du har ingen kontrol over hvordan pan-og-zoom fungerer. Så ja – det er forbedret. Men nej, hvis man virkelig vil lave slideshows vil jeg stadig anbefale andre softwarepakker.

Alt i alt – en god opdatering

Alene anvendelsen af grafikkortet til at gøre tingene hurtigere vil for mange af os være grund nok til at opgradere. Tager man så nogle af de nye features med oven i købet – og så har Adobe skruet et godt program sammen. For noget af det vigtige her er i virkeligheden alt det som de ikke har ændret på. De enkelte paneler ligner sig selv, og fungerer som de plejer. Det betyder også, at man som trænet Lightroombruger fra 4 og 5 ikke kommer til at blive frustreret over, at tingene ikke er som de plejer. Man vil bare opdage små ting som er forbedret eller lidt anderledes. Men det overordnede workflow er uforandret. Heldigvis.

Hvis du vil lære mere om at bruge Lightroom – hvad enten du kører CC, 5 eller sågar 4 – så kom til Lightroom Lørdag i Aarhus den 30. maj.

Tagged on: ,