Lightroom CC – Adobe vil passe på dine billeder i skyen

Der har været Adobe MAX – og vanen tro er der kommet en masse nyheder fra Adobe. Den største af dem må nok siges at være udsplitningen af Adobe Photoshop Lightroom i Lightroom CC og Lightroom Classic CC. I denne artikel ser vi lidt nærmere på Lightroom CC – det helt nye interface til billeder i skyen. Og jeg fokuserer her på udgaven til PC / Mac (men der står lidt om iPads sidst i artiklen).

Af Adam Bindslev

Senere vil jeg få taget et blik på Lightroom Classic – og på de nye funktioner i Photoshop. Men lad os starte med Lightroom CC der bryder med den måde Adobe har lavet billedbehandling på siden 1990.

Creative Cloud – nu faktisk med en sky

Adobe har kaldt deres suite af programmer for Creative Cloud i nogen tid – uden at integrationen i skyen var meget mere end deling af pensler, fonte og lignende – og en mulighed for at synkronisere “Smart Previews” mellem desktop og fx iPad. Det var smart, og jeg indrømmer at jeg faktisk var lidt fan, men det var også underligt halvhjertet. Som en test forud for noget … større. Og det viste sig så, at det var lige netop hvad det var.

Med den nye Lightroom CC tager Adobe skridtet fuldt ud, og tilbyder at man kan uploade sine RAW-filer til Adobes servere – og tilgå dem fra alle enheder: PC, Mac, iPad, iPhone, Android telefoner / tablets og sågar via web. Altså ALLE steder hvor der er en internetforbindelse.

Det er ikke en løsning som vil passe alle. Hvis man er vant til at have sit store stationære computer, hvor man arbejder med sine billeder lokalt, og aldrig har brug for at redigere dem “on the go” så er Lightroom CC sikkert mindre interessant. Men hvis man, som mig, pendler mellem hjem med den store stationære, studiet med min bærbare og ture rundt i landet kun med min iPad Pro – så har Adobe faktisk løst et problem for mig. Endda i flere forskellige use cases:

  • På rejse kan jeg uploade mine billeder til Lightroom CC på min iPad – og så vil RAW-filerne vente på mig i skyen og på min desktop når jeg kommer hjem
  • Jeg kan sidde hjemme og udvælge / redigere – og så fortsætte fuldstændig ubesværet hjemme
  • Jeg kan lade kunder gennemse en fotosession på iPad og lave markeringer / redigeringer med det samme

IMG_20171022_110757Og så er der, for mig, den allerstørste fordel. Nemlig at jeg kan uploade temmelig store mængder billeder til mit transportable Lightroom catalog – og ikke være begrænset af harddiskplads på de enheder jeg bruger til redigering. Jeg kender en del kursister med Macbook Airs og lignende som vil være glade for det.

Men – virker det så?

Migration af eksisterende catalog

Den nemmeste måde at komme igang med Lightroom CC er, for eksisterende Lightroom brugere, at migrere sit eksisterende katalog ind i skyen. Men være forsigtig – for allerede her kan processen godt blive lidt besværlig.

For det første er der, af en eller anden grund, en begrænsning på at man kun kan migrere et katalog en gang. Så har man kikset en import, slettet alle de importerede billeder og vil importere igen så er det sådan set bare synd. For det andet, og det er værre, så kan man ikke vælge hvilke billeder man vil importere. Man importerer HELE kataloget!

Jeg arbejder med at have alle mine billeder i et stort katalog. Og selv med 1tb plads på Ligthroom CC så er det ikke nok. Desuden ville det betyde at jeg skulle importere en masse oldgamle billeder som jeg egentlig ikke har brug for. Så det var ingen løsning.

Løsningen fandt jeg i Ligthroom (Classic). Nemlig at jeg kan vælge at eksportere en Collection som et katalog! Og så importere det. Smart ikke?

Det viste sig så at jeg åbenbart var lidt for smart. For det eksporterede katalog kan jeg ikke bare importere i Lightroom CC uden at få fejlmeddelelsen: “Something went wrong. The Lightroom Classic catalog appears to be an exported catalog og has been copied”. For at løse det skal man åbne det eksporterede katalog i Lightroom Classic – og så bare lukke det igen. Så kan man pludselig importere det.

IMG_20171022_115512

Helt ærligt – det er den slags workarounds der får en til at sætte spørgsmålstegn ved om de overhovedet tester de her ting!

Igang med Lightroom CC

IMG_20171022_120051Så ok – nu er billederne kommet ind og vi kan begynde på det sjove. Nemlig at bruge programmet. Og man kan heldigvis sagtens begynde at sortere, redigere etc. mens den stadig synkroniserer med skyen. For det kan godt være at det er Adobes servere som i disse dage er lidt plagede – men det tager LANG tid at uploade 3000 RAW-filer. Selv med en 300/300 mbit forbindelse som jeg sidder på.

Hvis man er bruger af Lightroom vil man med det samme kunne regne ud, hvad panelerne i Lightroom CC gør. Her er redigeringen delt ind i

  • Light – eksponering, kontrast, højlys, skygger, hvidpunkt og sortpunkt
  • Color – hvidbalance, vibrance, farvemætning, HSL-justering og sort/hvid
  • Effects – clarity, dehaze og vignette
  • Detail – skarphed, støjreduktion og korn
  • Optics – kromatisk abberation og objektiv korrektion
  • Geometri – opretning af linjer

Udover dette er der mulighed for at beskære, lave spot-removal, bruge penselkorrektion, gradueret filter og radial filter. Altså stort set alle de grundlæggende funktioner i Lightroom er flyttet med over. Med et par helt åbenlyse udeladelser, men mere om det til sidst.

Den gode nyhed er at alting virker fuldstændig som man forventer. Sliders er responsive og der er stort set intet lag ved brug af pensler, radiale filtre etc. Adobe har været så smarte at vi arbejder på et lille preview – og så laver de en masse af de tunge løft i baggrunden på serveren. Jeg er blevet positivt overrasket over, hvor responsivt Lightroom CC virker. Det er faktisk en fornøjelse.

Udvælgelse, videre redigering og eksport

IMG_20171022_110523Udover redigeringen er der naturligvis også mulighed for at give stjerner og flag til billederne. Hvilket gør udvælgelsen til videre redigering ganske nem (man kan efterfølgende filtrere på baggrund af markeringer). Det giver grundlæggende god mening at kunne sidde og udvælge billeder i bussen på telefonen, og så begynde at redigere dem når man når ind på kontoret på computeren.

Hvis ikke redigeringsværktøjerne i Lightroom er nok så er hjælpen ikke langt væk. Et højreklik på billedet åbner, som ikke alle Adobe programmer, en genvejsmenu – og her blev jeg virkelig glad da jeg så muligheden “Edit in Photoshop”! For med det lille menupunkt giver Lightroom CC pludselig 100% mening for mig. Jeg kan lave mine grundlæggende redigeringer og RAW-konverteringer on-the-go. Og når jeg så sidder med det billede som skal bruges til kunden kan jeg tage udgangspunkt i arbejdet lavet i Lightroom CC og fortsætte arbejdet i Photoshop.

Når man overfører et billede til Photoshop bliver det konverteret til TIFF med de redigeringer man har lavet i Lightroom CC. Her kan man så arbejde videre med alle redskaberne i Photoshop, og når man lukker billedet bliver det automatisk sendt tilbage til Lightroom CC og gemt i skyen – og dermed også synkroniseret til alle enheder.

IMG_20171022_120943Det er her den virkelige styrke ligger for mig. At jeg hele tiden har adgang til alle de billeder som er lagt derop – og i fuld opløsning og kvalitet. Det kan godt være jeg er nem at begejstre – men det er jeg altså. Begejstret.

Når du så skal bruge billederne kan du eksportere RAW-filen – eller du kan eksportere en JPG i fuld størrelse eller lige de dimensioner du skal bruge. Du kan, hvilket er lidt fjollet, også eksportere direkte til Facebook. Men også den funktion skal nok have sine fans.

Men … for der er altid et men

Nå, er der så slet ikke nogen problemer med Lightroom CC? Jo det er der. For det første har det gjort mit CC-abonnement dyrere. Jeg fik 100gb plads med i min plan til 370dkk (jeg har alle programmer i suiten). Hvis jeg ville have 1tb plads så skulle jeg lige smide 80 kr ekstra om måneden. Det er sgu mange penge, og jeg burde sikkert protestere. Men jeg indrømmer at jeg betalte uden at blinke.

IMG_20171022_104542Hvis man har Adobes “Photography-plan” i dag så er det blevet endnu mere broget. For her kan man fortsætte med Lightroom Classic + CC + Photoshop + 20gb plads (hvilket er meget lidt) for samme pris – eller man kan skifte til deres Cloud-plan hvor man kun får Lightroom CC + 1tb til samme pris, eller opgradere pladsen til 1tb og betale det dobbelte af det man normalt betaler – helt præcist 186,25 dkk om måneden. Jeg kan svagt høre ramaskrigene. Og det er også klart, at man skal overveje om det er det værd.

Og så er der det med den iPad. For Lightroom har eksisteret på iPad, iPhone og Android længe. Og er nu også opgraderet til Lightroom CC. Men det er IKKE det samme program som på PC. Det er bedre(!)

De funktioner jeg savnede i PC-udgaven af Lightroom CC findes nemlig på iPad. Her kan jeg bruge kurve-justeringer, som jeg er blevet ret glad for. Og, endnu vigtigere, under “Color” har jeg adgang til split-toning som jeg bruger hele tiden! At man ikke har det i udgaven til PC / Mac forekommer mig … bizart. Men jeg vil også vædde med, at det er noget som kommer i en opdatering snart.

I det hele taget må Adobe lige sætte sig ned og se på interfaces. For der er heller ingen fornuftig grund til at måden man vælge pensel, gradueret filter og radial filter er så indviklet på iPad – og så simpel på PC. Eller at “spot healing” findes på PC, men er fraværende på iPad.

Altså igen – er der ingen der taler sammen hos Adobe? Eller tester deres ting?

Men det skal altsammen ikke trække bort fra det faktum at Ligthroom CC er rigtig tænkt, og løser konkrete problemer som jeg umuligt kan være den eneste der går rundt med.

Jeg afholder kurset Lightroom Lørdag i Aarhus den 2/12 – og her vil der være en komplet gennemgang af hele Lightroom Classic (tidligere udgaver af Lightroom er også velkomne) + en gennemgang af de nye muligheder i Lightroom CC. Tilmeld dig på linket herover.

Tagged on: ,