Manuel fremfor auto – fordi det er nemmere

Lad os få det slået fast med det samme. Hvis et billede er godt så er det godt. Punktum. Der er ingen der vil afvise et godt billede fordi du har taget det med en iPhone eller på AUTO+ på dit spejlreflekskamera. Det er kun andre fotografer som interesserer sig for, hvilket program du har brugt til at tage billedet.

Der er masser af lys-situationer som kameraet ikke forstår

Der er masser af lys-situationer som kameraet ikke forstår – foto: Ann Malmgren

Når man vælger at dreje knappen væk fra AUTO så skal man ikke gøre det fordi det er smart. Man skal ikke gøre det fordi man tror det er svært – og dermed mere “fint”. Der er ingen prestige i at fotografere på AUTO, program, blændeprioritet eller lukkerprioritet. Der er sikkert fotografer på sociale medier som vil påstå noget andet, men dem skal du ikke tro på. Man kan sagtens være en “rigtig fotograf” på AUTO.

“Jamen”, siger du måske, “hvorfor skulle jeg så lade være med at bruge AUTO?”. Svaret er simpelt – fordi det er nemmere! Fordi du har kontrollen, og du slipper for at skulle bruge tid og energi på at prøve at overbevise dit dumme kamera om, at du ved bedre. For det gør du. Eller det kan du i hvert tilfælde lære.

Kameraet er dumt!

Vi skal huske at den computer der sidder i vores kamera ikke er særlig klog. Den ved intet om komposition. Den kan ikke kende forskel på en murstensvæg og et bjerglandskab. Computeren i kameraet kan kun se en ting, og det er lys. Den vurderer lyset, og så indstiller den eksponeringen til sådan en blød “middle of the road” eksponering. Hvor det meste af lyset ligger i en blød mellemgruppe.

Det betyder at kameraet ikke forstår dine æstetiske valg. Det kan være du gerne vil have at himlen er brændt ud. Det kan være du gerne vil have at størstedelen af billedet er mørkt. Det forstår kameraet ikke. Den synes at du skal tage nogle billeder med en gennemsnitseksponering.

Hvis du ikke tror på mig – så lav denne her test. Tag dit kamera og sæt det på AUTO eller P. Sæt lysmålingen til matrix. Tag et sort stykke karton og tag et billede af det, hvor det sorte fylder hele billedet. Tag så et hvidt stykke karton og tag et billede af det – igen så det fylder hele billedet. Se på de to billeder. Ja – de er ens. De er grå. For dit kamera er et fjols.

Så altså – dit kamera er dumt. Så burde det jo heller ikke være særlig svært at være klogere end det vel? Nej – det er det ikke. Og når man først har lært det så er det virkelig nemt.

Kameraet som co-driver

Tricket ved manuel er at kameraets computer stadig er med. Du kan stadig se lysmåleren inde i søgeren eller bag på skærmen. Men til forskel fra de forskellige programmer så er det dig der vælger om du vil adlyde den. Du har taget kontrollen. Kameraet var før bag rattet og bestemte hvad der skulle ske – nu sidder computeren bare ved siden af dig, og råber “skru ned for lyset”. Men du kan stadig sige: “Det skal du ikke bestemme”. For når du er på M så bestemmer du. Så er du en bevidst fotograf, som kan tage beslutninger på baggrund af dine æstetiske valg, din komposition og det billede du ønsker at skabe.

M er ikke nødvendigvis løsningen altid. Der findes afgjort situationer, hvor blændeprioritet eller et andet program er på sin plads. Det kan være situationer hvor lyset ændrer sig, hvor du bevæger dig ind og ud af skygger og lys eller andre situationer, hvor du ikke har tid eller lyst til at stå og overveje korrekt eksponering. Men når du har tiden til at måle lyset og tage kloge valg – så er og bliver M det nemmeste.

Og ja – efter min mening er M meget nemmere end at bruge eksponeringskompensation. Eksponeringskompensation bruger stadig lysmåleren som udgangspunkt, og jeg hænger stadig på kameraets humørsyge computer når jeg skal vælge min eksponering. Jeg vil til enhver tid vælge at bruge M fremfor eksponeringskompensation.

Hvis du vil lære mere om at dreje fra AUTO til M – så se efter vores Fotografiske Grundkurser. Vi kører den 14. juni i København og den 21. juni i Aarhus – og der er stadig ledige pladser.

[gp-comments]