Nyt kamera til Android simulerer stor blændeåbning

Det skal jo ikke altid handle om dyre spejlreflekskameraer hos fotografikurser. Vi kan lide alle typer af kameraer – også telefoner. Og nu er Google kommet med en ny udgave af deres Kamera-app. Den kan noget smart.

Først lige en forklaring. På en smartphone er alting en app. Telefonfunktionen er et program. SMS-funktionen er et program. Kameraet er et program. Det betyder at funktionaliteterne i dem kan ændre sig med opdateringer. Og det er det som er sket med Googles nyeste opdatering.

Det nye interface

Det nye interface

Google har valgt at tage deres kamera-app til Android og gøre til en rigtig app. Altså sådan en man kan downloade i Play-store og installere. Den kræver godt nok at man kører version 4.4 af Android (KitKat). Kort sagt skal man have en meget ny telefon. Men f.eks. Nexus-telefonerne er fint med – og den nyeste, Nexus 5, kan købes direkte i Play-store for 2600 dkk uden kontrakt (det er altså billigt for den telefon). Men også nyere Samsung og HTC-telefoner burde være, eller blive, opdateret til version 4.4.

Nyt interface

Men nok om det – og tilbage til app-en. For det er jo den som er det vigtige her. Det første man opdager er et nyt interface. Det gamle havde en mærkelig cirkulær menu som de fleste aldrig rigtig blev gode venner med. Den nye har et mere normalt interface, hvor man slider en menu ind fra venstre og dermed får adgang til de forskellige særlige programmer man kan bruge. De er:

  • Almindeligt kamera – tag et billede
  • Video – optag video i HD
  • Panorama – tag panoramabilleder med flere billeder som bliver sat sammen til et større
  • Photo Spere – 360-graders billeder
  • Lens Blur – den nye funktion som jeg taler mere om herunder

De fire første funktioner kender vi allerede fra den eksisterende app. Men “lens blur” er ny – og den er interessant.

Lens Blur

Billedet uden lens blur

Billedet uden lens blur

Et af de tekniske problemer for mobiltelefoner er at kombinationen af en meget lille sensor og en meget kraftig vidvinkel gør at de har en dybdeskarphed på tæt på uendelig. Fint nok, hvis man gerne vil have et billede der er skarpt herfra til horisonten – knap så fedt, hvis man godt kan lide bokeh-effekten med uskarpe baggrunde og et motiv der bliver isoleret i forgrunden. Det er en effekt vi kender fra objektiver med stor blændeåbning som f.eks den klassiske 50mm f1.4 (fast fifty). Et objektiv som jeg forresten stadig vil anbefale enhver fotograf at købe (men mere om det en anden gang).

Men nu har Google så lavet en funktion som gør det muligt at simulere den lave dybdeskarphed. Og det virker bedre end jeg havde regnet med / frygtet.

Man vælger funktionen i menuen og tager billedet. Så kommer programmet og beder en om at flytte kameraet opad en lille smule – hvis man gør det i en jævn bevægelse kvitterer den med et √.

Det som kameraet gør når man flytter det er at beregne hvor forgrund og baggrund er i billedet. Ved at skifte perspektivet så kan det lave den beregning. Når man har taget det og fået sit tilsætter programmet en mængde uskarphed i baggrunden. Ikke alverden, men nok til at billedet ændrer sig.

Man kan derefter vælge at gå ind i menuen og skrue op for uskarpheden i baggrunden. I billedet her nederst har jeg skruet næsten helt op – og der er da også et par steder på trolden at den blive uskarp, men i det store hele er resultatet faktisk sådan ret ok. Jeg tror jeg kommer til at bruge den funktion en del fremover i mit mobilfotografi.

Hvis du har Android 4.4 kan du downloade det nye kamera her.

IMG_20140417_160246[gp-comments]