Objektiver og deres egenskaber 3 – 50mm f/1.4

50mm_artVi er nået til en sand klassiker. 50mm f/1.4 – et lysstærkt standardobjektiv. Altså ikke en vidvinkel, ikke en tele – men et objektiv der ser verden sådan ca. ligesom vi gør med øjnene. Måske er det en af grundene til, at det passer så godt til meget af det fotografiske vi gør. Fordi der er meget lidt forvrængning, og det vi får ud af det ligner det vi kigger på når vi går rundt med kameraet.

For mig er 50mm f/1.4 noget nær mit faste objektiv. Mit go-to objektiv. Det er det som sidder på kameraet, hvis ikke jeg har en grund til, at der skulle sidde noget andet. Når jeg bare lægger kameraet i tasken for at tage det med ud på tur så er det min 50mm der sidder på. Den variant jeg viser i videoen er Sigma’s ART 50mm. Det er et ret tungt og ret dyrt objektiv. Til gengæld tegner det helt vildt skarpt. Men mindre kan også gøre det. Man kan få en 50mm f/1.8 til omkring 1000 kr. til de fleste kamerafabrikater – meget billigere får man ikke så lysstærk optik. For mig er det et uundværligt objektiv. Synsvinklen, den lave dybdeskarphed og den store lysstyrke passer fuldstændig til min måde at fotografere på.

De andre dele af serien om objektiver finder du her.

Tagged on: