Tid til at fotografere … om morgenen

For mange af os er det en fast undskyldning, at det er svært at finde tiden til at fotografere. Livet har det ligesom med at komme i vejen for det. Der er arbejde, familie, venner, forpligtelser og alt muligt andet, som forhindrer os i at komme ud med kameraet. Det er frustrerende. Men det handler om at se mulighederne.

Planlægning

Vi er simpelthen nød til at planlægge vores fotografi. Sætte tiden af til det. Og lige nu er der en særlig mulighed for at komme ud. Det er nemlig ved at være forår. Og udover at det betyder, at man ikke længere fryser fingrene af når man går udenfor, så betyder det også at lyset vender tilbage.

solopgang

Fotografi handler om lys og når vi taler landskabsfotografi så er solen den lyskilde som betyder noget. Og lige nu opfører solen sig på en usædvanlig imødekommende måde. For den er til at fange. Endda når den er allersmukkest.

Jeg sidder lige nu og skriver disse ord i Grenaa den 18. februar. Og i dag er solen stået op kl. 7.35. Den går ned igen kl. 17.25. Det er gode nyheder, for det er tidspunkter som passer ind i mange menneskers tilværelse. Selv hvis man skal møde kl. 8 på arbejde kan man nå ud med kameraet før pligten kalder. Og med lidt planlægning kan man nå ud igen før aftensmaden. Der er meget få tidspunkter på året, hvor forholdene i forhold til den gyldne og blå time er så ideelle.

Så tricket er simpelt. Tag en halv time tidligere afsted (eller en time). Det er alt hvad det kræver. Sørg for at tjekke vejrudsigten, for at være sikker på, at solen også rent faktisk viser sig på himlen. Og find et godt sted at være når den dukker op. Ikke nok med, at du kan få taget nogle fremragende billeder i det smukke lys – du får også en skøn oplevelse af lys og ro, som kan gøre dig høj hele dagen.

Det behøver ikke at være solopgange

Og ja, jeg har illustreret denne artikel med et billede af en solopgang. Men det behøver ikke at være solopgangen du fotograferer. Lyset om morgenen (og om aftenen) er smukt på mange måder. Prøv at vende dig om. Se på det som bliver ramt af det smukke lys. Se på detaljer, skygger og strukturer. Eksperimenter. Husk at du ikke skal komme hjem med noget helt bestemt. Brug det som tid til at lege, afprøve. Måske kommer der noget godt ud af det. Måske gør der ikke. Men hver eneste gang du tænker over lyset og fotografiet bliver du bedre til at fotografere. Lad dig ikke begrænse til at kopiere det alle andre laver.

God fornøjelse.

[gp-comments]