Udstilling – Rafal Milach: 7 Rooms på Brandts i Odense

Hvis man skynder sig lidt kan man stadig nå at se Rafal Milachs fremragende udstilling på Brandts i Odense – men man skal have fart på for den lukker den 2. marts 2014.

Den polske fotograf Rafal Milach fulgte gennem 6 år syv unge russere – Gala, Lena, Stas, Mira, Vasya, Sasha og Nastya, og i udstillingen “7 rooms” skildrer han deres liv som det udfolder sig mellem sovjettidens kontrol og Putin-regimets drømme.

DSCF3576Milach har en nøgtern og rapporterende billedstil i klare farver, og meget hvide / grå landskaber af beton, sne og is. Han bruger kameraet til at give hudløst ærlige portrætter af de 7 menneskers liv i Moskva, Yekaterinburg og Krasnoyarsk. Viser deres omgivelser, deres private rum og deres intime stunder. Personerne ser ofte direkte ind i kameraet – og som beskuere oplever vi, hvordan vi får øjenkontakt med dem, og føler at vi lærer dem at kende.

Udstillingen er ophængt i syv grupper af fotografier alle med en kort ledsagende tekst der præsenterer os for personen. Billederne er i forskellige størrelser og formater, og ophængt uden mellemrum. Ophængningen får billederne til at fremstå som sammenhængende og vi skaber selv en forbindelse mellem dem. Det virker nærmest som collager.

Udover fotografierne er der på udstillingen også en film som præsenterer personerne og deres tanker – en film som Milach også har lagt på Vimeo. Brug 8 minutter på at se den (den er nederst i denne artikel).

Intet glansbillede

Det er ikke en udstilling man går specielt opløftet fra. Skildringen af Rusland er brutal, og giver i hvert tilfælde mig en oplevelse af håbløshed. Det gennemgående tema i udstillingen er tanken om frihed – herunder friheden til at give op, friheden til at drømme uden at kunne realisere det, friheden fra at bekymre sig om andre mennesker, friheden fra samfundet og fællesskabet, og friheden fra normerne.

Det gode ved en udstilling som 7 Rooms er, at den får dig til at standse op. At man her oplever fotografiet som andet og mere en teknik og dekoration. Fotografiet som formidler. Fotografiet som et middel til at skabe indsigt, forståelse og i nogen grad sympati. Gennem 7 Rooms føler man at man kommer til at kende Gala, Lena, Stas, Mira, Vasya, Sasha og Nastya. Man kommer til at sympatisere med dem. Man kommer til at forstå dem ….

… det kan fotografiet når det er godt. Læs mere om udstillingen på Brandts hjemmeside